• Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd
  slapen in jungle sarawak maleisie

  Weet je dat?

  Praktische weetjes

  Tijdsverschil: in Borneo is het gedurende onze zomertijd 6 uur later dan hier. Tijdens onze wintertijd komt er een uurtje tijdsverschil bij.
  Bellen: bellen met je mobiele telefoon in Borneo is vaak geen probleem. Houd er rekening mee dat bellen naar Nederland prijzig is. In internetcafe’s kun je gebruik maken van bellen via internet.
  Voltage: het stroomnet in Borneo is 220 volt, neem daarom een wereldstekker mee om je fototoestel en telefoon op te laden.
  Taal: Bahasa Malayu is de officiële spreektaal van Borneo en wordt ook in zuid Thailand, de Filippijnen en in Indonesië verstaan. Op de veel plekken spreken de meeste mensen Engels en in de meer afgelegen gebieden kom je ook meestal wel iemand tegen die een woordje Engels spreekt.
  Tips: Onderaan elke bouwsteen staan tips. Lees deze door om meer te weten wat je kan doen en zien in de stad of omgeving.

  gibbon maleisieBeste reistijd in Borneo

  Bij het uitstippelen van je reis door Borneo is het verstandig om rekening te houden met het tropische klimaat.

  Borneo (Sabah en Sarawak): Borneo is het hele jaar te bezoeken. In noord-oost Borneo, Sabah, heb je van mei tot november de meeste kans op een bui. In zuid-west Borneo, Sarawak, valt de meeste regen valt in de periode van oktober t/m april, met een hoogtepunt in december en januari. Laat je hier zeker niet door afschrikken. Een beetje verkoeling in de tropische warmte is welkom zul je merken.

  West Maleisië: Dit deel van Maleisië kun je het hele jaar bezoeken. Een echte regentijd kent het westen eigenlijk niet. Over het hele jaar bekeken vallen de meeste buien in de maanden december, januari en februari. Deze zijn niet zo heftig als in het oosten en kun je dus prima reizen.

  Oost Maleisië: Vanaf april t/m half oktober is de beste tijd om het oosten te bezoeken.
  Hier liggen de meeste tropische eilandjes. De overige maanden van half oktober tot april trekken de zware en heftige moesson regen- en onweersbuien langs de oostkust. Veel resorts op de eilandjes zijn dan gesloten en de meeste boten varen dan niet van en naar de eilanden vanwege de ruwe zee.

  kokosnoot maleisieEten & drinken

  Voor Aziatische begrippen heeft Borneo een vrij goede hygiëne. Wel is het voor ons nog goed opletten. Zo raden wij aan geen water uit de kraan te drinken. Houd het bij water uit flessen met een verzegelde dop en neem geen ijsklontjes. Eten dient goed gekookt of gebakken te zijn, zodat eventuele bacteriën gedood zijn. Voor fruit geldt dat het beter is om ze even te wassen in mineraalwater. Met deze maatregelen verminder je de kans op reizigersdiarree.

  De Malaise keuken is zeer gevarieerd. Je vindt er de Chinese, Thaise, Indiase en de lokale keuken. In de meeste hotels en restaurants vind je ook westerse gerechten op de kaart. Typisch Malais is de Nyonya keuken. Een unieke combinatie van de Chinese en Malaise keuken met zoete, zure, hete en scherpe smaken. Wat je zeker moet proberen zijn de eetstalletjes op straat, met name de islamitische Indiase “Mamak” stalletjes. Vers bereid, zeer smakelijk en het kost bijna niets. Op de eilandjes en in de kustgebieden van West-Maleisië  kun je uiteraard heerlijke verse vis eten. Verder heeft ieder gebied of stad daarnaast z’n eigen specialiteiten.

  traditioneel maleisieCultuur en religie

  Borneo is een land waar veel religies samenleven. Maleisië is officieel islamitisch en meer dan de helft van de bevolking is moslim. Andere grote religies in Maleisië zijn het hindoeïsme, het christendom en het boeddhisme.

  Tijdens het plannen van je reis is het handig om rekening te houden met de ramadan die elk jaar wordt gevierd. De vastenperiode duurt ongeveer drie weken. Aan het einde van deze drie weken vieren ze in Maleisië het suikerfeest. Tijdens de gehele ramadanperiode kunnen lokale eettentjes gesloten zijn, en je zal de oproep tot gebed wat vaker horen. Tijdens het suikerfeest zijn er ook veel Maleisiërs die op vakantie gaan of naar familie reizen. Het kan dan ook wat drukker zijn in bijvoorbeeld de Cameron Highlands of de Taman Negara.

  duiken in maleisieDenk ook aan de veiligheid

  Borneo is een veilig land om in te reizen. Natuurlijk blijft het verstandig goed op je spullen te letten en diefstal niet uit te lokken door onachtzaamheid. Laat daarom je waardevolle eigendommen in het kluisje van het hotel wanneer je op pad gaat. Ook is het verstandig niet al je geld en pasjes op een plek te bewaren, maar verspreid dit over je bagage en je reisgenoten.

  Op Borneo vind je prachtige stranden op tropische eilandjes. Het azuurblauwe water is erg aantrekkelijk om in te zwemmen, snorkelen en te duiken. Houdt er wel rekening mee dat er kwallen kunnen voorkomen. Met name tijdens het regenseizoen van half oktober t/m februari komen veel kwallen door de stroming richting de kust. De meeste kwallen, doorzichtig met korte tentakels, zijn ongevaarlijk.

  Ik ga op reis en neem mee…

  Tijdens je Borneo reis is het fijn om vooral luchtige en comfortabele kleding te dragen. Het is niet nodig om veel kleding mee te nemen, je kunt je kleren bijna overal laten wassen. Als je kleding of spullen mist kun je dit in de grote steden kopen. Het reizen gaat zowel met koffer als met backpack. Een backpack is vaak wel handiger in kleine boten en tijdens de transfers.

  Naast t-shirts, korte en lange broeken en toilletspullen, vonden wij het volgende onmisbaar:
  – slippers of sandalen
  – zwemkleding
  – goede zonnebril en petje tegen de felle zon
  – zonnebrand met een hoge factor
  – antimuggenspul (spray of melk) met DEET
  – EHBO setje
  – kleine zaklamp
  – wereldstekker om je camera en telefoon op te laden
  – extra SD kaartjes voor al je foto’s (ook te kopen in winkelcentrum)
  – prettig zittende, goede (ingelopen) wandelschoenen
  – een regenjas/poncho als je de jungle bezoekt

  Handige links

  Ga naar de bouwsteenoverzichtspagina, de rondreispagina
  of
  ga terug naar de Riksja Borneo hoofdpagina

   
  /* */